Koncept in zasnova

Nov Frischaufov dom na Okrešlju se vedutno odpira v nadstropju in 1. mansardi proti jugovzhodu. V zadnjem nadstropju (2. mansarda) pa mu uspe uloviti tudi poglede proti severozahodu in sicer proti Turški gori in Rinki. Pri snovanju je bilo osnovno vodilo postaviti nov dom v amfiteater in zaobjeti veličastne poglede gora, ki ga obkrožajo. Kamnito pritličje se nasloni na skalnat rob terena in se zlije z njim, to nam omogoči dostop preko terena tudi v nadstropje. Kamnita baza se nadaljuje tudi v nadstropju, ki je hrbet za leseni mehki del objekta, ki ga drži in varuje pred sklanim terenom. Leseni del nadkriva teraso pritličja ter senči stekleno steno pritličja. Leseni ovoj poteka proti severovzhodu vse do strehe in njenega napušča. Ovoj v les zaobjame vsa tri nadstropja (1.nadstropje, 2.nadstropje in mansarda).

Image

Konstrukcija

Pritličje je grajeno iz lahke opeke na temeljni ab plošči, vsa naslednja nadstropja tako stene kot plošče so grajena v skeletnem montažnem sistemu. Ostrešje je leseno. Izolacija je kombinacija mineralne volne ter celuloze.

Image
Image
Image

Materiali

Materiali, ki gradijo zunanjost objekta so kamen, les, steklo in kovina. Zunanjost je robustna iz naravnih in lokalnih materialov, grajenih na način tradicionalnih tehnik (lesena fasada). Notranjost je iz finega svetlega lesa.

Image