helikopter

Slovenska vojska pomaga Okrešlju

V zadnjem mesecu potekajo na mestu, kjer bo stal nov planinski dom, različna pripravljalna gradbena dela. A ker je treba za temeljno ploščo na višino skoraj 1400 metrov pripeljati veliko gradbenega materiala, je celjskemu planinskemu društvu s helikopterskimi prevozi materiala priskočila na pomoč tudi Slovenska vojska (SV), s katero sodeluje PZS že več kot 20 let.


»Najprej je vojska s pomočjo helikopterjev prevažala material in opremo za urejanje planinskih poti, v zadnjem času pa smo to odlično sodelovanje razširili še na helikopterske prevoze materiala in opreme za ekološke in energetske sanacije planinskih koč. Na leto vojska opravi približno 30 ur helikopterskih naletov, za prevoz materiala za novo planinsko kočo na Okrešlju smo dobili še dodatnih deset ur. Zavedamo se, da bi bila izgradnja planinskega doma na taki lokaciji brez helikopterskih naletov skoraj nemogoča, zato se Slovenski vojski za dosedanjo pomoč zahvaljujemo.« je povedal generalni sekretar PZS Matej Planko.


Dobro sodelovanje pripadnikov 15. helikopterskega bataljona SV in prostovoljnih planincev pri transportu materiala za novi planinski dom na Okrešlju je bilo mogoče videti tudi v sredo, ko so pripadniki SV pripeljali 25 ton cementa, 14 ton armaturnih mrež in betonskega železa. »Naše delo smo razdeli v tri cikluse. V prvem delu smo najprej vozili armaturne mreže, ki so imele nekaj tisoč kilogramov. Za prevoz do Okrešlja, kjer smo premagovali 650 višinskih metrov, smo potrebovali šest minut in 30 sekund. Najtežje del današnjega dela je bilo odlaganje gradbenega materiala, saj je na vrhu zelo omejen prostor. Ker delamo v visokogorju, kjer je potrebno paziti na veliko različnih okoliščin, smo morali biti ves čas maksimalno zbrani,« je delo pri gradnji na Okrešlju razložil podpolkovnik Igor Lanišnik, poveljnik 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske. Pri delu je sodelovala širša ekipa. Poleg dveh pilotov so pri prevozih pomagali še dva tehnika letalca in gorski vojaški reševalec, saj je moram biti tovor varno in kakovostno pripet.


V iskanje rešitve za izgradnjo koče na Okrešlju in Korošici, kjer je dom pogorel oktobra 2017, je vseskozi aktivno vpletena tudi PZS. »V proračunu PZS za leto 2018 smo za pripravo projektne dokumentacije za izgradnjo novega planinskega doma na Korošici namenili 20 tisoč evrov, v letu 2019 pa smo po sklepu Skupščine PZS s plačilom članarine zbirali po en evro od vsakega polnoletnega člana PZS, in na ta račun zbrali dobrih 45 tisoč evrov Z zbiranjem namenskih sredstev za izgradnjo novih planinskih domov nadaljujemo tudi v letošnjem letu. Skupaj z zbranimi sredstvi v letu 2020 bo PZS za namen obnove planinskih koč na Korošici in Okrešlju prispevala več kot 100 tisoč evrov,« je še dodal generalni sekretar PZS Matej Planko.