okreselj

Na Okrešlju tik pred temeljnim kamnom

Katja Petrovec

Potem ko je lani novembra požar uničil še eno pomembno kočo Planinskega društva Celje Matica, to je Frischaufov dom na Okrešlju, so osem mesecev po nesrečnem dogodku gradbena dela na Okrešlju v polnem zagonu. Ruševine pogorelega doma so pospravljene, začasni objekti za delavce in planince postavljeni, pridobitev gradbenega dovoljenja za začetek gradnje novega doma v zadnji fazi pridobitve, na Okrešlju je tako vse pripravljeno za postavitev temeljnega kamna.


A do tega pomembnega trenutka, ki ga Planinsko društvo Celje Matica in vsa planinska javnost težko pričakuje, je bilo treba prehoditi prenekatero zahtevno, predvsem pa nepoznano pot, ki še zdaleč ni končana. Nenazadnje se glavna dela na Okrešlju šele začenjajo, zbiranje sredstev za nov dom pa še zdaleč ni zaključeno.

Stopili so skupaj

Člani PD Celje Matica so po novembrskem požaru stopili skupaj, začele so se odvijati prve aktivnosti in delati prvi koraki do nove koče. Najprej sta bili novembra organizirani dve delovni akciji, ena vse slovenska, ki se je je udeležilo veliko ljubiteljev gora in v kateri se je pospravilo pogorišče. Čez zimo dela na terenu niso mogoča, se je pa zato začelo intenzivno zbiranje sredstev za nov dom. Poleg neposrednih nakazil in SMS donacij, ki so še vedno aktivne, so nekateri člani planinskega društva z močnim decembrskim zagonom ustvarili koledar in majice z motivom Okrešlja, ki so jih med drugim prodajali tudi na stojnici prazničnega Celja, ki jo je v ta namen podarila celjska občina. V prazničnem mesecu se je veliko posameznikov ter drugih planinskih in športnih društev odločilo, da pomaga PD Celju Matica z donacijami, katerim gre vsakemu posebej zahvala.


Po novem letu je v Planetu Tuš v Celju sledila fotografska razstava Kraljestvo naših gora, kjer sta bila predstavljena tudi Okrešelj in Korošica in na kateri se je znova opozorilo za pretekli tragediji. Izkupiček jubilejne 50. ponovitve predstave Slovenec in pol v SiTi teatru, ki je dodobra nasmejala Slovence, je bila v celoti namenjena obnovi Frischaufovega doma. Vstopnice so takoj pošle.


Vmes so se seveda odvijale vse ostale, prvi trenutek morda manj vidne aktivnosti, povezane z gradnjo nove koče, ki pa so seveda v predgradbeni fazi nujne. Januarja je postalo znano, kako bo izgledal nov dom, ki ga je zasnoval arhitekturni biro Kultivator, kreativna arhitektura Celje. Ta bo modern in sodoben, zgrajen po najvišjih evropskih standardih, obenem pa bo ohranil naravo noto, les in kamen, ki sta na Okrešlju od nekdaj doma.


S koronavirusom so žal odplavala nekatera dela, ki jih je imela PD Celje Matica v načrtu spomladi, toda s sproščanjem ukrepov so se hitro začela tudi dela na pogorišču, ki so ga počistili, nato so postavili hiško za delavce in oskrbnika ter Okrešeljsko plažo z mizami, klopmi in ležalniki za obiskovalce. S pomočjo Slovenske vojske so na Okrešelj pripeljali vso potrebno mehanizacijo za rušilna in gradbena dela, v začetku julija je tako vse pripravljeno, da se postavi tisto najpomembnejše, temeljni kamen. Če ne bo več nepredvidenih objektivnih dogodkov, bo koča do konca leta pod streho, optimistično zrejo v prihodnost na PD Celje Matica.

Aktivnosti se nadaljujejo

Osem mesecev trdega dela, a v duhu planinstva še vedno prostovoljnega, na kar ne gre pozabiti, je minilo. Vso dogajanje in vsi donatorji, ki so s svojo nesebično pomočjo pripomogli, da se bo letos na Okrešlju vendarle gradilo, so dokumentirani tudi na facebookovi strani Planinsko društvo Celje Matica, kjer lahko zaenkrat javnost spremlja vsa dogajanja z gradnjo Frischaufovega doma na Okrešlju in tudi Kocbekovega doma na Korošici. Toda aktivnosti in zbiranje sredstev za gradnjo obeh koč se še vedno nadaljujejo, saj obe predstavljata zajeten finančni kot tudi časovni zalogaj za celjsko planinsko društvo.


Tako se letos nadaljuje prodaja majic in po novem bufov z motivom Okrešlja, ki jih bo mogoče kupiti na Okrešlju samem, v Domu planincev v Logarski dolini, na Orlovem gnezdu pri slapu Rinka, v TIC Mozirje in Solčava, v trgovinah Kibuba, naročiti jih bo mogoče tudi prek PD Celje Matica in spletne trgovine PZS. Tudi letos bo društvo naredilo koledar z motivom Logarske doline, medtem ko so zaradi ukrepov koronavirusa druge promocijske aktivnosti, povezane z združevanjem, zaenkrat v negotovosti. Julija bo zaživela tudi spletna stran za Okrešelj, kjer bo društvo poleg novic na facebooku  objavljalo vse aktivnosti, ki so se in se bodo odvijale tako na Okrešlju kot Korošici. Vseslovenske delovne akcije bodo vnaprej najavljene.


Že od konca junija obratuje Okrešeljska plaža, kjer se lahko vsi planinci in ljubitelji gora okrepčate in osvežite na poti s svojih gorskih dogodivščin. Od julija je odprta tudi zasilna postojanka na Korošici, kjer je mogoče dobiti pijačo in za vikende hrano, za prenočitev pa je na voljo 16 ležišč. Zato, vabljeni vsi na planine in gore na Okrešelj in Korošico, kjer vas pričakujejo prijazni oskrbniki in čakajo nove planinske zgodbe.