Na Okrešlju pestro leto 2020

Katja Petrovec

Za nami je pestro in delovno leto na Okrešlju, ki si ga ne bomo zapomnili le po koronavirusu, ki je začel spomladi krojiti usodo novega planinskega doma in je zamaknil kakšno našo aktivnost. Predvsem je bilo to leto, ko smo pridobili gradbeno dovoljenje za gradnjo nove koče, ko smo poleti zanosno položili temeljni kamen ter v drugi vseslovenski delovni akciji zabetonirali temeljno ploščo in pozidali kočo do druge gradbene faze. A to so tisti največji koraki, ki so bili vidni v javnosti. Skozi vso leto je na Okrešlju potekala vrsta manjših, a zato nič manj pomembnih del v sliki celotnega projekta izgradnje novega doma, ki so številne prostovoljce povezovala v trajna prijateljstva.

Image

Spomladanski ukrepi proti zajezitvi koronavirusa so nekatera dela, ki jih je imelo Planinsko društvo Celje - Matica v načrtu že kmalu spomladi, prestavili v čas sproščanja ukrepov. Tako so se začela aprila dela na pogorišču, ki ga je bilo treba počistiti, postavila se je lesena hiška za gradbene delavce in oskrbnika, uredila okolica, za planince pa postavila 'Okrešeljska plaža na traunku' z mizami, stoli in ležalniki, kot so poimenovali začasno planinsko postojanko v celjskem planinskem društvu. Tako je bilo v poletnem času poskrbljeno tudi za obiskovalce tega dela Kamniško-Savinjskih Alp, ki so se lahko okrepčali in spočili ob pogledu na Tursko goro, Rinke in Mrzlo goro.

Image

Gradbeno dovoljenje

Ob pomoči Slovenske vojske, ki je v preteklem letu priskočila velikokrat na pomoč pri dostavi materiala, smo spomladi pripeljali na Okrešelj tudi gradbeno mehanizacijo, ki je bila nepogrešljiva pri nadaljnjih delih. A zagotovo smo vsi najbolj čakali dan, ko bo izdano gradbeno dovoljenje, ki je omogočilo društvu, da se dela začnejo pospešeno odvijati naprej. To se je zgodilo že takoj v začetku avgusta in potem so stekle priprave za največjo delovno akcijo v letošnjem letu, to je betoniranje temeljne plošče, ki je bila izjemna in edinstvena v več pogledih.


A še prej so se na mestu, kjer bo stal novi dom, odvila številna pripravljalna gradbena dela. Ker je bilo treba na Okrešelj na nadmorski višini 1396 metrov pripeljati veliko materiala, nam je konec avgusta ponovno priskočila na pomoč Slovenska vojska (SV), s katero sodeluje PZS že več kot 20 let. Pripadniki SV so pripeljali na Okrešelj 25 ton cementa, 14 ton armaturnih mrež in betonskega železa, najtežje pa je bilo zagotovo odlaganje gradbenega materiala, saj je na vrhu prostor zelo omejen. Pri delu so ponovno sodelovali številni prostovoljci in širša ekipa SV, poleg dveh pilotov pa so pri prevozih pomagali še dva tehnika letalca in gorski vojaški reševalec, saj je moral biti tovor varno in kakovostno pripet.
 

Temeljni kamen

Slavnostno polaganje temeljnega kamna se je zgodilo 16. septembra. Tega simbolnega in pomembnega dogodka za celjsko planinsko društvo in prihodnost novega doma, ki je pomenil obenem priznanje za ves trud in prizadevanje številnih prostovoljcev in donatorjev, so se udeležili tudi premier Republike Slovenije Janez Janša, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, poslanca Ljubo Žnidar in Mateja Udovič, v. d. generalne direktorice direktorata za turizem Petra Križan, županja občine Solčava Katarina Prelesnik, podpredsednik PZS Miro Eržen, generalni sekretar PZS Matej Planko in predsednik Gorniškega kluba Skala Tone Žuntar. Kot je takrat povedal podpredsednik PZS Miro Eržen, so na PZS veseli in zadovoljni, da se s položitvijo temeljnega kamna obnova ne pričenja zgolj simbolično, ampak verjamejo, da bodo na pogorišču še v letošnjem letu v okviru predvidenih gradbenih del zrasli prvi obrisi nove koče.

Image

Betoniranje temeljne plošče

To se je začelo uresničevati že isti konec tedna, ko so se v soboto in nedeljo postavili temelji za novo kočo. Po lanski prvi veliki delovni akciji, v kateri so nam priskočili na pomoč planinci iz vse Slovenije in v kateri smo pospravili pogorišče, je bilo v drugi, tokrat še večji prostovoljni akciji, vzdušje resnično prepojeno z elanom, zagnanostjo, tovarištvom, upanjem in dobro voljo, čeravno je tekel znoj v potokih. Delovna akcija, katere glavni namen je bil betoniranje temeljne plošče za novo kočo, je uspela v vseh pogledih. V akciji je sodelovalo več kot 60 prostovoljcev iz Planinskega društva Celje -Matica in številnih planinskih društev po Sloveniji ter tudi nekaj prostovoljcev, ki niso člani PZS. Skupaj so z izvajalcem gradbenih del v ploščo vlili dobrih 100 kubičnih metrov betona, dela so trajala 15 ur, od zgodnjih jutranjih ur do noči, ko je nad gradbiščem zasvetil reflektor, tisti za mešalcem pa so prižgali naglavne svetilke.


Po tistem je začel novi dom na Okrešlju dobivati prve obrise oziroma zidove. Ti so rasli iz dneva v dan in postajali vedno višji. V prvi polovici oktobra nam je uspelo še pred zaostritvijo ukrepov proti zajezitvi koronavirusa zabetonirati drugo ploščo. Na celodnevni delovni akciji je ponovno sodelovalo veliko srčnih prostovoljcev, ki so skupaj z izvajalcem del opravili veliko delo.

Image

Pridobitev nepovratnih državnih sredstev 

S tem so največja gradbena dela za letošnje leto tudi zaključena. Objekt, ki je zgrajen do druge gradbene faze, je primerno zaščiten pred prihajajočo zimo in ostrimi vremenskimi razmerami, ki vladajo v gorah. Do konca novembra smo na Okrešelj pripeljali ves material, ki je potreben, da bo spomladi, ko se bo sneg stalil, stekla gradnja novega doma dalje. Izjemno nas tudi osrečuje, da smo bili uspešni pri kandidaturi na razpisu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za podporo planinski športni in večnamenski rekreacijski infrastrukturi. Tako smo 26. novembra letos podpisali pogodbo z ministrstvom in pridobili 200 000 evrov nepovratnih sredstev za izgradnjo novega doma. S temi sredstvi bomo pokrili stroške opravljenih del, stroške za pripravo projektne dokumentacije in gradbeni material.

Koledarji, majice in bufi 

Skozi celo leto so se odvijale tudi promocijske aktivnosti in nagradne igre, prek katerih smo redno obveščali zainteresirano javnost o napredovanju gradnje planinskega doma in se trudili pridobiti čim več finančnih sredstev za njegovo izgradnjo. Sredi poletja smo postavili informacijske table v Logarski dolini in na Okrešlju, ki seznanjajo obiskovalce v slovenskem in angleškem jeziku o nesreči, ki se je zgodila, in o naših načrtih glede novega doma. Vso dogajanje, povezano z izgradnjo koče, smo skozi celo leto objavljali na facebook strani Planinsko društvo Celje - Matica, na spletni strani PZS, ob koncu letošnjega leta pa je zaživela tudi spletna stran Frischaufov dom na Okrešlju, ki je v celoti namenjena projektu izgradnje novega planinskega doma. Tu je mogoče najti tekoče informacije o dogajanju in izvajanju gradbenih del na Okrešlju, o samem projektu, pestri zgodovini v krnici nad Logarsko dolino, naših sponzorjih in donatorjih, obenem pa vas tudi prek spletne strani vabimo, da si ogledate naše produkte, z nakupom katerih nam pomagate zgraditi nov planinski dom na Okrešlju.


Tudi letos namreč nadaljujemo s prodajo majic, na novo smo dodali še naglavne trakove (bufe), ob koncu leta pa smo tako kot lani naredili koledar z motivi Okrešlja in Logarske doline. Vsak posamezen izdelek je mogoče kupiti ali naročiti prek Planinskega društva Celje - Matica, v PZS spletni trgovini in v trgovinah Kibuba.

Zahvala vsem

Planinsko društvo Celje - Matica in PZS se zahvaljujemo vsem, ki ste z najrazličnejšimi prispevki pripomogli, da je začela na Okrešlju rasti podoba novega planinskega doma. To je izvajalcu del GMi, inženiring in vzdrževanje d. o. o., ki se je spoprijel s to zahtevno nalogo, vsem sponzorjem in donatorjem, ki so nas razveseljevali s svojo pomočjo v obliki materiala in donacij, vsem prostovoljcem, ki so si velikokrat utrgali svoj prosti čas za delo na projektu. Vsem tistim posameznikom, katerih delo ni vidno v višini zidov, a prav tako pomembno prispevajo k uresničiti novega doma. Vsem, ki nas podpirate z nakupom naših izdelkov in tako omogočate, da nam uspe skupaj zbrati prepotrebna finančna sredstva za naš skupni gorski dom. Nenazadnje pa tudi tistim, ki nam namenite dobre misli in lepe besede. Vse to je zagotovo ena velika spodbuda za naprej.